Dubbel-CD - Musik för kyrkoåret

CD 2

Från 2008 och tre år framåt var kören delaktig i ett unikt projekt i svensk kyrkomusikhistoria. Sven-David Sandström hade fått i uppdrag att vara composer-in-residence i Storkyrkan och Hässelby församling med uppdraget att förse dessa båda kyrkor med företrädesvis körmusik för kyrkoårets samtliga söndagar. Resultatet skulle bli sjuttiotvå stycken som skulle komponeras och uruppföras. Det blev musik i många olika former och format och innehållet på denna dubbel-CD är ett urval från projektet. Förutom körmusik återfinns även andra typer av musik, till exempel ett Kyrie för klarinettsolo, några sånger för soloröst och orgel och en motett för violinsolo, orgel och kör.

Sven-David Sandström, född 1942, är tonsättare och professor. Han har studerat komposition vid Stockholms Musikhögskola, som den då hette, och var själv professor i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1985–95 och Indiana University i Bloomington i USA 1999–2008. Sven-David Sandström är utan tvekan vår internationellt mest kände tonsättare idag, han är också vår förmodligen mest produktive med över trehundra kompositioner på sin verklista, storslagna operor och körverk, baletter och orkesterverk av stor bredd men också intim kammarmusik och känslofylld körmusik. Under de senaste tio åren har ett starkt fokus legat på den sakrala körmusiken. Idag är största delen av hans produktion kyrkomusikaliska verk, alltifrån koraler och motetter till passioner och stora mässor.

Dubbel-CD:n innehåller

CD 1

Te Deum
Så mörk är natten
När juldagsmorgon glimmar
Gud är vår tillflykt
Lyckliga de som bor i ditt hus
Jag sköljer i oskuld mina händer
Lägg ditt liv i Herrens hand
Som en ström
Herre, hör mitt rop
En gång var ni mörker
Vi samlas Herre kring ditt bord
Var hälsad du högt benådade!
Gläd dig och jubla!
Ja, han var sargad
Kantat nr 1
En kort tid
Minnena ser mig
Den halvfärdiga himlen

CD 2

The Lords prayer
Varför står ni och ser mot himlen?
Vilket djup av rikedom
Kom och se vad Gud har gjort
Medmänniskan
Dina döda skall få liv igen