CD - Nilsson/Riedel

CD 1

Denna CD-skiva är körens första skivinspelning och innehåller musik som kören studerade in under 1990-talet och som fortfarande hör till vår standardrepertoar. De flesta av styckena på skivan framförs a cappella. Förutom Hässelby Motettkör under ledning av Mona Ehntorp medverkar också jazzlegenden/basisten Georg Riedel och tonsättaren/pianisten Stefan Nilsson. Skivan spelades in i Hässelby Strands kyrka 1999.

Georg Riedel, född 1934, är kompositör och kontrabasist. Under sin tid på Musikhögskolan blev han intresserad av jazz och har spelat tillsammans med flera av Sveriges mest kända jazzmusiker som Jan Johansson, Arne Domnérus och Bengt Hallberg. En viktig del av hans komponerande är musik för barn. Under många år arbetade han med Astrid Lindgren och senare även med andra barnboksförfattare. Georg Riedel har även skrivit körmusik, både sakral och profan, och bland annat tonsatt texter av Tomas Tranströmer. På 60-talet samarbetande han med Leif Strands Kammarkör och tillsammans introducerade de körjazz i kyrkan.

Stefan Nilsson, född 1955, är kompositör och pianist och fick sin första musikaliska utbildning vid Framnäs folkhögskola utanför Piteå. Som arrangör och pianist har han bland annat arbetat med Tommy Körberg och Björn Afzelius. Stefan Nilsson komponerar även filmmusik som till Pelle Erövraren, Den goda viljanJerusalem och Juloratoriet och har även arbetat mycket med musik för TV.

CD:n innehåller

- Rex gloriose martyrum
Ur Psaltarpsalmer, G. Riedel
- Gud som ger mig liv